eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

JEN U NÁS: Interview se 17letým Čechem po ligové premiéře na Spartě!

Autor:
Datum: 27. 5. 2014

Když v létě roku 1999 opuštěl rodnou Plzeň, tak ho asi nenapadlo, že už v říjnu si odbyde premiéru v první lize. Tehdy sedmnáctiletý Petr Čech v dresu Blšan nemohl nastoupit proti těžšímu soupeři. Na půdě Sparty sice dostal tři góly, ale nezklamal. Naopak. Svůj tým několikrát podržel.

557px-FK_Chmel_Blšany.svgspartaPrávě po utkání na hřišti svého následujícího zaměstnavatele poskytl Čech svůj první rozhovor do celostátních novin. Autorem článku byl Pavel Procházka, který talentovanému gólmanovi volal na pevnou linku do plzeňského bytu, v němž tehdy s rodiči bydlel.

„Už tehdy na mě sedmnáctiletý kluk působil velmi vstřícným a inteligentním dojmem. Je dobře, že takový zůstal,“ vzpomíná Procházka, současný šéfredaktor fotbalového magazínu HATTRICK.


Rodiče se klepali víc

Sedmnáctiletý Petr Čech: „Zažít premiéru na Letné je velká čest“

Na Spartě se roztřesou kolena i zkušenému gólmanovi, teprve sedmnáctiletý brankář Blšan a české reprezentace do 18 let PETR ČECH (20. 5. 1982) však zvládl svou ligovou premiéru velice slušně.

Dostal sice tři góly (jeden z penalty), mnoha šancím zdatného letenského soupeře však tento mladík, který přestoupil do blšanského celku v létě z Plzně, zabránil a počínal si i jinak celkem jistě.

„O tom, že budu chytat, jsem se dozvěděl až v sobotu na srazu, po šestnácté hodině na Letné. Aleše Chvalovského celý týden po pondělním zápase s Teplicemi trápilo pohmožděné rameno, ještě to v den utkání zkoušel s naším trenérem brankářů Sedláčkem, ale zjistil, že to nepůjde. Trému jsem samozřejmě měl, ale nijak jsem nepřemýšlel o tom, že bych mohl dostat na Spartě sedmičku jako třeba Drobný z Českých Budějovic. To rodiče a sestra, jak se po zápase přiznali, byli na tribuně mnohem nervóznější. Mně to došlo až po utkání, byl jsem se svým výkonem celkem spokojen a říkal jsem si, že se jen tak někomu nepoštěstí zažít ligovou premiéru na nejkrásnějším českém stadionu, navíc proti účastníku Ligy mistrů,“ říkal v neděli dopoledne po sobotním večrním zápase Petr Čech.

Ironií osudu na něj prvních třináct minut nic nešlo, první ligovou střelou byla až proměněná Labantova penalta. Petr Čech neměl pak proti Labantovi šanci.

„Vím, že to kope křížem a čeká do poslední chvíle na pohyb brankáře. Kopl to dobře, do opačného rohu, než pro který jsem se rozhodl. Při druhém gólu mě Obajdin obešel velice rychle, nestihl jsem si pro míč dojít. Až po zápase jsem si uvědomil, že první ligová střela, které jsem čelil, byla z penalty. To je určitě rarita. Trochu mě štve, že jsme po přestávce nezvládli uhrát aspoň druhý poločas bez branky a dostali gól hlavou od nejmenšího hráče na hřišti – Baranka. Na to, jak je malý, dovede hlavičkovat výborně, Standa Krejčík však při jeho bránění zaspal,“ soudí brankář.

Mladý brankář i nadále bydlí v Plzni, kde podle individuálního plánu studuje sportovní gymnázium, a do Blšan dojíždí služebním autem spolu s Velkoborským, Kyklhornem a Sýkorou.

„Ze svých úspěšných zásahů si nejvíc cením toho z prvního poločasu proti Sionkově střele, kterou jsem téměř vůbec neviděl. Jestli jsem si ale svým výkonem zajistil účast i v dalších zápasech, to v tuto chvíli vůbec nevím. Zatím se v herní formě udržuji přátelskými utkáními, občasným chytáním za blšanský dorost a nedávno i starty za reprezentační osmnáctku,“ dodává nový český brankářský talent Čech.

Pavel Procházka, deník Sport – 1. 11. 1999

cech_chelseafc.com

-pha-
(zdroj foto: chelseaf.com, sparta.cz)


NEPŘEHLÉDNĚTE:

2x VIDEO: Husí kůže! Úspěch CR7 a spol. sledovalo zaplněné Santiago Bernabéu

VIDEO: To se potrháte smíchy! Ribéry vzal protihráče na koníčka

Tohle vás chytne za srdce! Cavaniho gesto obletělo celý svět

Tady je důvod, proč stál Hazard Chelsea tolik peněz!

Reklama


Komentáře


Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace