eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Petr Čech

Autor:
Datum: 1. 2. 2014

petrcech_profil_facebook_com_ChelseaFCNarozen: 20. 5. 1982

Výška: 196 cm

Současný klub: Chelsea FC

Předchozí kluby: FK Chmel Blšany, Sparta Praha, Stade Rennes

Týmové úspěchy: Vítěz Premier League 2005, 2006 a 2010, vítěz FA Cupu 2007, 2009, 2010 a 2012, vítěz Ligového poháru 2005 a 2007, vítěz Ligy mistrů 2012, vítěz Evropské ligy 2013. S reprezentací vítěz ME “21“ 2002, třetí na ME 2004

Individuální úspěchy: Český fotbalista roku 2005, 2008-2012, nejlepší brankář Premier League 2005 a 2009, nejlepší brankář podle UEFA 2005, 2007 a 2008.

 

 

Zřejmě jde o nejlepšího brankáře, jakého kdy Česká republika měla, popřípadě mělo Československo. Přesto, ne vždy se setkáváme vždy s pozitivními reakcemi, když slyšíme jméno Petr Čech.

Budoucí gólmanská hvězda světového formátu se narodila v Plzni, ovšem mezi profesionály vstoupil až přesunem do Blšan v roce 1999. Start nebyl zrovna z kategorie snadných. Chmel hrál proti Spartě a Čech třikrát inkasoval. Funkcionáři soupeře ovšem viděli v mladíkovi velký potenciál a ten se stěhoval do hlavního města.

A rovněž mu důvěřovali. Skok z provinčního celku až na post jedničky českého suveréna v devatenácti letech, to už chce odvahu a hlavně schopnosti plnit takovou funkci. Pochybovačům rázně zavřel ústa, když vytvořil rekord v neprůstřelnosti. Sérii natáhl na úctyhodných 903 minut bez inkasované branky. Sparta tehdy skončila druhá, v zahraničí však byl důvěrně známý. Jednak už nastupoval za reprezentační áčko, jednak v létě 2002 vychytal historické zlato na mistrovství Evropy jedenadvacítek.

Chtěl-li by svůj vývoj uspěchat, mohl již tehdy zamířit na ostrovy do velkoklubu. Zájem projevil Arsenal, Čech raději zvolil cestu postupných kroků, a tak jej s otevřenou náručí přijali v Rennes.

Kvalitativně se Stade řadilo až k podprůměru, jenže to bylo promyšlené rozhodnutí. Získal zkušenosti ze zahraniční ligy, navíc kvalitní francouzské a angličtí skauti to měli k němu ještě blíže. Rennes v obou sezónách zachránil, byť k sestupu jednou nechybělo mnoho. Nešlo o to jestli, ale kdy ho zláká Premier League.

Stalo se tak po úspěšném evropském šampionátu v Portugalsku. Chelsea zaplatila pouhých 7 miliónů liber a transfer uskutečnila v pravou chvíli. Italská opora Carlo Cudicini měl původně zůstat první volbou, leč odchod kouče Ranieriho, příchod Mourinha a zranění narušily plány. Čech dostal šanci mezi třemi tyčemi a tenhle stav trvá dodnes.

S Abramovičovým kapitálem a trenérským uměním Mourinha se Blues ihned stali žhavými kandidáty na vítězství v jakékoliv soutěži. Čech pomohl svým barvám v prvních dvou sezónách získat ligový titul ošperkovaný dalším překonaným rekordem v počtu minut bez gólů.

Drogba, Lampard, Terry a Čech. Tenhle kvartet měli vždy zaručené místo v základní sestavě, pouze zranění je mohlo zastavit. To se přivodilo právě českému gólmanovi. Hrůzně vypadající záběry z října 2006, na kterých ho Stephen Hunt z Readingu kolenem v plné rychlosti trefil do hlavy nevěštili nic dobrého. Pauza trvala necelý půl rok, po ní se brankář vrátil s ochranou helmu. Bez ní už si jej snad ani nedokážeme představit.

V parádních výkonech mu však nepřekážela. Čech se definitivně zařadil k nejlepším ve svém oboru a domácí vitrína s poháry se mu neustále plnila, hlavně za vítězství v anglických soutěžích. Chyběla mu Liga mistrů.

Blízko k ní měl ve finále 2008. Zápas mezi Chelsea a Manchesterem United dospěl až k pokutovým kopům. Chytil penaltu Ronaldovi a stačilo, aby svou proměnil Terry. Dnes již památným způsobem minut, to samé provedl Anelka a bylo po snu.

Po marných pokusech si spravil chuť o čtyři roky později. Tehdy rovněž rozhodovala penaltová loterie, tentokráte byl soupeřem Bayern Mnichov. Čech opět ve své parádní disciplíně vynikal a zajistil Chelsea to, po čem celá léta prahla. Loni přidal do sbírky i triumf z Evropské ligy.

Petr Čech letos oslaví dvaatřicáté narozeniny, na brankáře to je pořád nízký věk. Čeká ho stejně zářná budoucnost jako minulost?

-Jaromír Železník-
(zdroj fotky: facebook.com/ChelseaFC)

Reklama


Komentáře


Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace